COPD

COPD

COPD

In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD. Elk jaar komen daar ongeveer 37.000 mensen bij. COPD kenmerkt zich door kortademigheidsklachten tijdens inspanning of rust en soms een chronische hoest met of zonder slijm. Deze klachten kunnen leiden tot een hoop fysieke klachten, maar hebben ook een enorme impact op sociaal, emotioneel en psychisch welbevinden.

Een aantal factoren kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van COPD. Voorbeelden hiervan zijn roken, slechte voeding en het ademhalingsfalen. Met behulp van de fysiotherapeut kan worden gewerkt aan een aantal andere factoren. Een belangrijk doel is het optimaliseren van je fysieke gesteldheid. Dit kan door kracht en conditietraining. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan ademspiertraining, ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken, houdingsaanpassingen en hoesttechniek. Wanneer je weinig lucht (adem) hebt, klinkt het misschien tegenstrijdig om (nog) meer te gaan bewegen. Op de lange termijn zien we echter een enorme vooruitgang in dagelijks bezigheden en kwaliteit van leven. 

Hoe kunnen we jou helpen?

Onze collega Lianne heeft zich gespecialiseerd in COPD. Tijdens het eerste gesprek wordt er vooral veel gepraat. Het is belangrijk om jouw klachten, maar zeker ook jou als persoon, goed te leren kennen. Daarnaast zijn er ook een hoop metingen die worden gedaan en vragenlijsten die moeten worden ingevuld. Deze zijn van belang om goed te kunnen bepalen welke therapie moet worden ingezet en of je uiteindelijk vooruitgang hebt geboekt. 

Afhankelijk van deze vragenlijsten en dit gesprek wordt een behandelplan voor jou op maat gemaakt. In sommige gevallen is dat 2x per week trainen onder onze begeleiding. Soms is het op een veel lagere frequentie en ga je veel meer zelfstandig aan de slag. De verzekeraars passen hun vergoeding hierop aan afhankelijk van de ervaren last en ernst van de ziekte het afgelopen jaar. Als blijkt dat jij recht hebt op meer behandelingen, dan kan je die krijgen. De behandelingen bij COPD worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Heb jij vragen over COPD of wil je weten hoe Lianne jou kan helpen met je klachten? Twijfel dan niet om contact op te nemen!

Heeft u een klacht die behandeld moet worden?Maak een afspraak

Vul dit formulier in
Wij nemen contact op
Afspraak is ingepland
Sterretjes ( * ) zijn verplichte invulvelden.
App met ons voor een afspraak!