Bewegen, NO!

Bewegen, NO!

Bewegen, NO!

Bewegen is de basis. We hebben ruim 300 gewrichten en meer dan 500 spieren. Deze gewrichten en spieren hebben 1 doel. Ze zorgen ervoor dat wij kunnen bewegen. Het lijkt dus voor de hand liggend dat we dit ook doen. Toch merken wij in de praktijk dat dit vaak tegenvalt. In Nederland voldoet slechts 50% van de mensen aan de gestelde norm voor bewegen.

In veel gevallen zien wij dat klanten bij ons binnenkomen met klachten, waarbij een belangrijke factor is dat er weinig wordt bewogen. Denk aan het bureauwerk, dat je sinds corona thuis doet zonder jezelf pauze te gunnen. Het vaker pakken van de auto, omdat fietsen te veel ‘moeite’ kost of simpel weg omdat je na een lange dag werken, geen energie meer hebt om te gaan bewegen.

Minder bewegen kan resulteren in verminderd uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht en toename van gewicht en vet. Daarnaast kan het de kans op hart en vaatziekte, diabetes en dementie vergroten en dat moeten we voorkomen.

Bewegen kan in de ruimste zin van het woord. Wandelen, opstaan en zitten bij de stoel of sporten. Misschien kan je het zelfs inbouwen in je werk door wandelend te vergaderen of een beweegkwartiertje op de dag in te bouwen. Want geloof mij, je collega’s zitten waarschijnlijk met dezelfde uitdaging. Alles kan bijdragen aan de positieve effecten van meer beweging.

Hoeveel moet ik bewegen

Er zijn verschillende richtlijnen over hoeveel je zou moeten bewegen. Deze geven prima richting aan bewegen. De bekendste is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Voor volwassenen stelt de NNGB dat je 5 dagen per week een half uur per dag matig intensief bezig moet zijn. Dit kan door stevig door te wandelen, te fietsen of te tuinieren. Mocht je dat niet redden, probeer dan te bedenken dat een beetje bewegen altijd beter is dan niet bewegen.

Waarom bewegen

Gezien de titel dacht je misschien dat dit een blog zou zijn welke de belangen van bewegen niet onderkent. Jammer, het tegendeel is waar. NO is de afkorting van Nitric Oxide, het supermedicijn van jouw lichaam. Bij beweging komt Nitric Oxide vrij vanuit de wanden van je bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat de vaatwanden verder verwijden en dat is goed voor je doorbloeding, en hartvaten en ook voor de hersenen. Het is eigenlijk het beste medicijn en er is geen arts die je dat in een pilletje kan geven. Daarnaast zorgt bewegen voor vermindering van stress, toename van de aanmaak van het gelukshormoon en is het ontzettend gezond voor botten, spieren, gewrichten en de rest van het lijf.

Wanneer jij ons vraagt om je te helpen, dan is bewegen een belangrijk onderdeel van het herstel. Wil jij samen met ons actief aan de slag om van je klachten af te komen?!

Heeft u een klacht die behandeld moet worden?Maak een afspraak

Vul dit formulier in
Wij nemen contact op
Afspraak is ingepland
Sterretjes ( * ) zijn verplichte invulvelden.
App met ons voor een afspraak!