Schouder Instabiliteit

Wij helpen je verder!
Ontstaan
Therapie & Proces bij Fysiotherapie Hoog Lede
Meten

Bij schouderinstabiliteit is de schouder overbelast, ontwricht of uit de kom geraakt. Als gevolg hiervan treedt er schade op aan de rand van de schouderkom tussen de kom en het labrum. Het labrum scheurt en wordt losgerukt van de kom, wat schouderinstabiliteit en klachten veroorzaakt. Wanneer de schouderinstabiliteit wordt veroorzaakt door een scheur in het labrum onder het midden van de kom heet dit een Bankart laesie. De Bankart laesie wordt bijna altijd veroorzaakt door een ongelukkige beweging of val. Wanneer het labrum aan de bovenkant scheurt heet dit een SLAP (Superior Labrum Anterior Posterior) laesie. Een SLAP laesie wordt veroorzaakt door een verwonding of door overbelasting en kan dan steeds erger worden.

Schouderinstabiliteit wordt meestal veroorzaakt door een ongeluk, u:

– krijgt een klap direct tegen uw schouder
– voelt een plotselinge ruk aan uw schouder, bijvoorbeeld wanneer u zwaar tilt
– reikt en zet kracht boven schouderhoogte, bijvoorbeeld wanneer u uitglijdt
– valt op een uitgestrekte arm

Door middel van Fysiotherapie kan de stabiliteit van de schouder getraind worden. Daarvoor is eerst nodig of goed te weten waar de instabiliteit zit aangezien dan gericht getraind kan worden.

Het herstelduur is afhankelijk van het doel wat bereikt moet worden. Over het algemeen zit het herstel tussen de 3 en 6 maanden, voor een sporter kan dit echter langer zijn.

Tijdens je revalidatie door doen we verschillende testen en metingen. Deze testen en metingen worden gedaan om je vooruitgang meetbaar te maken. Onderstaand een aantal voorbeelden van testen en metingen die we doen:

– Pijn
– Beweeglijkheid schouder
– Kracht
– Links / Rechts verschil

Schouderinstabiliteit beperken door middel van revalidatie en training

Maak nu uw afspraak!

× App met ons voor een afspraak!