AC-Luxatie

Wij helpen je dan verder!
Ontstaan
Therapie & Proces bij Fysio Hoog Lede
Meten

Het AC-gewricht, is de verbinding tussen sleutelbeen en het dak van het schouderblad. Dit gewricht is van belang voor de beweeglijkheid van de arm en schouder. Bij een AC-luxatie gaat het sleutelbeen uit de kom van het schouderdak en is dus niet hetzelfde als een luxatie van de schouder ofwel een schouder uit de kom.

De oorzaak is vaak een directe val op de schouder of een directe klap op de schouder. Hierbij wordt het schouderblad naar beneden gedrukt en het sleutelbeen kan deze beweging maar gedeeltelijk volgen, waardoor er een luxatie ontstaat. De ernst van hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderdak en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten).

De klachten zijn verschillend en op basis van de ernst van de aandoening, welke vaak wordt aangeduid met een type 1, 2 of 3.

Normaal wordt een AC-Luxatie niet geopereerd en kunt u met adviezen en lichte oefeningen herstellen. Het revalidatieproces duurt ongeveer 3-6 maanden.

Tijdens je revalidatie doen we verschillende testen en metingen waarmee we vooruitgang kunnen meten. Onderstaand een voorbeeld van testen en metingen die we doen:

– Pijn
– Beweeglijkheid schouder
– Kracht
– Links / Rechts verschil

Optimale revalidatie bij Fysio Hoog Lede

Maak nu uw afspraak!

× App met ons voor een afspraak!