Voorste Kruisband Letsel

Wij helpen u dan verder!
Ontstaan
Therapie & Proces bij Fysio Hoog Lede
Meten

Middenin het kniegewricht liggen twee kruisbanden, de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden voorkomen dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te veel naar voren of naar achteren schuift.

Een ongeluk of verdraaiing van de knie kan er voor zorgen dat een kruisband scheurt. Over het algemeen zien we een scheur van de voorste kruisband en helaas gaat dit vaak gepaard met schade van de meniscus.

Bij voorste kruisbandletsel wordt er vaak besloten om een operatie uit te voeren en een nieuwe kruisband te plaatsen, zeker bij sporters wordt deze beslissing vaak gemaakt.

Er zijn twee manieren van revalideren van een kruisbandletsel, na operatie van een nieuwe (voorste) kruisband of revalideren zonder nieuwe voorste kruisband. Een achterste kruisbandletsel komt minder vaak voor en wordt niet geopereerd om een nieuwe kruisband te plaatsen.

Revalidatie na reconstructie van een voorste kruisband (9-12 maanden)

Stap 1 Operatie

Je ondergaat een operatie om een nieuwe voorste kruisband te plaatsen. Het kan zijn dat je al bent doorverwezen naar een orthopeed die dit gaat doen. Anders kunnen wij helpen zoeken naar een juiste orthopeed voor je blessure.

Na de operatie zal je met krukken en oefeningen naar huis mogen. De krukken zal je gemiddeld 4-6 weken moeten gebruiken. Daarnaast kan je zelfstandig aan de slag met de oefeningen die je hebt meegekregen van het ziekenhuis of de kliniek.

Stap 2 Start Revalidatie

Wij zullen eerst een aantal keer aan huis komen om met je door te nemen hoe de operatie is gegaan, of er vragen zijn en om de oefeningen met je door te nemen of uit te breiden.

Vanaf week 3 kan je naar onze praktijk om een start te maken met je revalidatie, we zullen dan een start maken met trainen in onze oefenzaal.

Stap 3 Revalidatie

De revalidatie is een lang traject en het is afhankelijk van de doelstelling van de sporter hoe lang we bezig zullen zijn met de totale revalidatie. Gemiddeld gezien duurt de revalidatie 9-12 maanden waarbij je traint op kracht, coördinatie, stabiliteit, snelheid en mobiliteit.

Stap 4 Sportspecifieke fase & sporthervatting

In de laatste fase van starten we met veldrevalidatie, dit is de fase waarin we sportspecifiek gaan trainen. Indien de veldrevalidatie en testen goed gegaan zijn, mag je je sport gaan hervatten.

Het proces van herstel zonder operatie is in principe hetzelfde alleen wordt dan stap 1 dan overgeslagen.

Tijdens je revalidatie door doen we verschillende testen en metingen waardoor vooruitgang meetbaar kan worden gemaakt. Onderstaand een aantal voorbeelden van testen en metingen die we doen:

– Pijn
– Beweeglijkheid knie
– Kracht
– Links / Rechts verschil
– Sprongtesten
– Sprinttesten
– Conditietesten

Specialist in Kruisband Revalidatie

Maak nu uw afspraak!

× App met ons voor een afspraak!