Knie Artrose

Wij helpen u dan verder!
Ontstaan
Therapie & Proces bij Fysiotherapie Hoog Lede
Meten

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtsoppervlakken een gladde laag kraakbeen. Tijdens ons leven moet dit kraakbeen veel krachten en schokken opvangen. Hierdoor ontstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoewel een groot deel van ons lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, geldt dit maar voor een heel klein deel voor kraakbeen. De reden hiervoor is het gebrek aan doorbloeding van dit kraakbeen.

Doordat het kraakbeen niet uit zichzelf herstelt en brozer wordt naarmate we ouder worden, is de kans op klachten ten gevolge van toenemende schade, hoger op een latere leeftijd. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose van het kniegewricht wordt ook wel gonartrose genoemd.

Kraakbeenbeschadiging (chondropathie) van de knie betekent niet direct dat u een nieuwe knie nodig heeft. Dit ligt onder andere aan de mate van schade en de hoeveelheid last die u ervan ondervindt. Er wordt onderscheid gemaakt in vier gradaties bij gewrichtsslijtage aan de knie, oplopend van ernst.

Voor knie artrose zijn er twee behandelmethodes, het ligt aan de ernst voor welke behandelmethode er gekozen wordt. voor conservatief of operatief.

Conservatief
Rust geneest niets! Wanneer artrose is vastgesteld bij u is het van belang om de bovenbenen in topconditie te brengen door middel van training. Artrose is een proces waar we niks aan doen, echter kunnen we uw pijnklachten wel verminderen door training.

Operatief
Wanneer u te veel last heeft van gewrichtsslijtage, pijn, bewegingsbeperkingen of verstijving van uw knie en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een knieprothese of Total Knee te plaatsen.

Tijdens je revalidatie doen we verschillende testen en metingen waarmee we vooruitgang meetbaar kunnen maken. Onderstaand een voorbeeld van testen en metingen die we doen:

– Pijn
– Beweeglijkheid knie
– Kracht
– Links / Rechts verschil

Kom in beweging!

Maak nu uw afspraak!

× App met ons voor een afspraak!