Tenniselleboog? Ik speel helemaal geen tennis?

De zogenoemde tenniselleboog is een verzamelnaam voor klachten aan de buitenzijde van de elleboog. In de volksmond wordt elke pijntje daar bestempeld als een tenniselleboog. Echter wordt in de (para-)medische wereld wel onderscheid gemaakt tussen verschillende klachten. Wanneer wij spreken van een tenniselleboog hebben wij het over een peesirritatie. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door veroudering en bij sporters die de arm veel gebruiken.

Wat is een tenniselleboog?
Een tenniselleboog is een peesirritatie ter hoogte van het botpunt aan de buitenzijde van de elleboog. Hier hechten de pezen van de spieren uit de onderarm aan het bot. Deze spieren hebben als belangrijkste functie het heffen van de hand. Een peesirritatie noemen we ook wel een tendinopathie. Vaak denkt men onterecht dat bij een tendinopathie sprake moet zijn van een ontsteking, maar daar zit wel degelijk een verschil tussen.

Hoe stellen we een tenniselleboog vast?
Normaal gesproken komt u bij de fysiotherapeut met uw klacht. De fysiotherapeut vraagt uw klachten uit, doet wat testen, drukt in de elleboog en zegt: “Dit is een tenniselleboog.” Het proces dat volgt is vaak dat er fricties (hard drukken) worden toegepast in de behandeling. Dit kan zeker effectief zijn, alleen geldt dit niet voor iedere tenniselleboog.

Bij Fysiotherapie Hoog Lede stellen we een tenniselleboog op een andere manier vast. Aangezien wij met testen geen betrouwbare uitspraak kunnen doen over wat er daadwerkelijk aan de hand is, wat in principe géén één fysiotherapeut kan op basis van zijn testen, maken wij gebruik van echografie. Met behulp van echografie kunnen we in de elleboog kijken naar de peesstructuren. Op deze manier kunnen we zien of er sprake is van een tendinopathie. Bij langdurige klachten kan er kalkvorming ontstaan in peesstructuren en ook dit kunnen we constateren met het maken van een echo. Als er een tendinopathie te zien is, zijn fricties niet de juiste manier van behandelen.

Hoe behandelen we een tenniselleboog bij Fysiotherapie Hoog Lede?
Naar aanleiding van de diagnostiek die we doen met echografie kunnen we een duidelijke diagnose stellen en de locatie van de klacht bepalen. Vanuit daar hebben we een aantal mogelijkheden om te behandelen. We bepalen per diagnose samen met de klant welke behandelmogelijkheden ingezet gaan worden.

Behandelmogelijkheden:

  • Informatie en adviezen geven
  • Oefeningen
  • Shockwave
  • EPTE
  • Dry Needling
  • Fricties

Shockwave en EPTE zijn specifieke behandelmethodes die zich richten op het herstel van een tendinopathie. Beide behandelmethoden zijn erg effectief en wanneer de adviezen juist worden opgevolgd, hebben we vaak resultaat na 4 tot 6 behandelingen.

About the author

Leave a Reply

× App met ons voor een afspraak!