Even terugspoelen naar februari 2020. Als je in Medisch Centrum Hoog Lede aankwam, was er allerlei vertier. De ene persoon was al bij de huisarts geweest en liep nog even langs de apotheek voor medicatie. De ander nam net plaats in de wachtkamer. Trap op naar boven en je hoorde bij de fysiotherapie al opzwepende muziek vanuit de oefenzaal; er waren meerdere personen aan het trainen. In tegenstelling tot nu, waar je vooral je eigen voetstappen in de gang en het tikken op het toetsenbord hoort. Ineens kun je ook de huidtherapeuten horen lachen, terwijl ze aan het einde van de gang zitten.
De stilte in het pand doorbreken we zo nu en dan, als we met (maximaal) drie fysiotherapeuten tegelijk aanwezig zijn. Op het moment dat een collega dan aan het bellen is of een videoconsult heeft, klinkt het weer even als toen – tijdens de storm – waar het nu eerder stilte na de storm en storm achter de schermen is.

“Wat je ziet is een rijkelijk gevulde fruitmand”

Een flinke stap is het geweest, van face-to-face naar (bijna) alles digitaal. Hoe zo’n videoconsult precies te werk gaat, was voor ons ook even oefenen. Samen leerden we de handigste trucjes kennen om er vlot mee te kunnen werken.
Inmiddels zijn we heel wat ervaring rijker; de ene cliënt zit tijdens het videoconsult in het zonnetje in de tuin, de ander heeft nog een pyjama aan en zit nog in bed. Soms is er een iets minder goede verbinding; de cliënt blijkt op de camping te zitten.
Waar het voor jongeren een eitje is om de app te installeren, is dit voor de oudere generatie een dagtaak. In gezinnen willen de kinderen dan ook graag helpen en spelen het liefst cameraman. Stiekem heel handig, als mama door haar enkel is gegaan en de fysio de enkel zo goed mogelijk via beeld wil onderzoeken. Andere cliënten zijn echter alleen en kunnen pas over een paar dagen hulp vragen van familie om de app te installeren. Uiteindelijk is het dan gelukt en je hebt het videoconsult weten te starten. De cliënt vraagt zich vervolgens af of je hem kunt zien, maar wat je ziet is een rijkelijk gevulde fruitmand.
Een videoconsult is zeker niet ideaal vergeleken met hoe het ‘normaal’ gaat; aan de andere kant leer je de cliënt misschien wel nóg beter kennen.

Deze tijd vraagt om veel humor, improvisatie en creativiteit. Er zijn al filmpjes van thuisoefeningen met wc-rollen, melkflessen of een stapel boeken voorbijgekomen – zowel bij amateur- als topsporters.
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan materiaal voor social media, daar waar we juist nu een groot publiek kunnen bereiken. Niet alleen ons eigen specialisme wordt meer in kaart gebracht, maar ook de interdisciplinaire samenwerking met bijvoorbeeld de huidtherapie.

Digitale vrijdagmiddagborrel

Waar je bij een videoconsult je cliënt misschien nog beter leerde kennen, leer je bij het werken achter de schermen je eigen collega’s beter kennen. De ene collega blijkt een erg goede acteur te zijn en de ander een enorm talent voor tafeltennis te hebben.
Het videobellen wordt steeds meer in de privésfeer gebruikt, we moeten ons immers zoveel mogelijk aan de uitgebrachte maatregelen houden. Op dagen dat we thuis werken, hebben we rond borreltijd dan ook zeker even contact.
Onder de collega’s vinden er tevens meerdere competities plaats; van heel Fysiotherapie Hoog Lede bakt tot aan spannende tafeltenniscompetities. Deze laatste natuurlijk met mini batjes, zodat ook wij aan ons reactievermogen en onze fijne motoriek blijven werken.

Alles omvattend zorgt het misschien nog het meest voor een moment van besef. Vorig jaar, vlak voor Kerst, zijn we met het hele fysiotherapiegezelschap op wintersport geweest, nog voordat de wereld wist van het bestaan van Corona. Des te meer kom je er op dit moment achter hoe bijzonder (leuk) dat is geweest.

Zorg voor elkaar waar nodig en mogelijk. Wees creatief en denk in oplossingen. Doe wat je altijd al hebt willen doen, maar nog geen tijd voor hebt gehad. Heb zoveel mogelijk plezier, al is het door de kleinste dingen. We zitten in een complexe situatie, maar onthoud: zonder wrijving is er geen glans.

Liefs van achter het scherm

About the author

× App met ons voor een afspraak!